Terug naar de winkel ×

Achelse Blauwe

Blauwe kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
België

Herkomst
Hamont-Achel, Limburg, België. Op een plaats waar eeuwen lang Franciscaner-zusters woonden, is de kaasboerderij Catharinadal gelegen. De gebroeders Boonen maken sinds 1990 kaas volgens traditioneel recept. Peter Boonen maakt sinds zijn 13e jaar kaas en is een zeer virtuoos kaasmaker. Hij produceert alle kaas voor zijn winkel zelf.

Gewicht
5 kilo

Affinage
10 tot 14 weken

Smaak

De Achelse Blauwe is een prachtige gemarmerde blauwader met een opvallende romige structuur die pittig smaakt maar niet scherp wordt. Ook is het zoutgehalte voor een blauwader kaas relatief laag.

De Achelse Blauwe wordt helemaal met de hand gemaakt. De aders ontstaan niet doordat de kaas wordt doorprikt, maar doordat er allemaal kleine bolletjes wrongel nauwkeurig met de hand op elkaar worden gestapeld. Hierdoor blijft er een beetje zuurstof tussen de bolletjes zitten en kan de blauwschimmel zich daar goed ontwikkelen.

Bijzonderheden
Alle kaas van Peter Boonen is van uitmuntende kwaliteit en gemaakt van verse rauwe melk. De verse kazen verkoopt hij alleen in zijn winkel of maakt hij voor ons op bestelling. Er worden van de Achelse Blauwe wekelijks maar 16 stuks van gemaakt. Volgens de internationale vakjury in Lyon mag deze kaas tot de beste ter wereld gerekend worden onder de originele ‘nieuwkomers’.