Terug naar de winkel ×

Bleu d’Auvergne

Blauwe kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Puy-de-Dôme

Herkomst
Cantal, Auvergne, Midden Frankrijk.

Gewicht
2500 gram

Affinage
6 tot 8 weken

Smaak
Bleu d’Auvergne heeft een fijne, romige textuur en is mooi geaderd blauw. De koeien grazen het zeer malse gras op de hellingen van oude vulkanen ten zuiden van Puy-de-Dôme. De grond is daar rijk aan fosfor, kalium en magnesium en dat zet zicht voort in de smaak van de kaas.

Bijzonderheden
De Bleu D’Auvergne werd rond 185o ontwikkeld door Antoine Roussel. Hij wilde in eerste instantie een blauwaderkaas geïnspireerd op Roquefort maken, maar dan van rauwe koemelk. De eerste versies waren echter allemaal erg verschillend van kwaliteit. Pas eind 19e eeuw bereikte hij het gewenst resultaat.

Roussel slaagde er uiteindelijk als eerste in om de productie van blauwe kaas beter te reguleren. Dit deed hij door schimmels op roggebrood te kweken, en dit als basis te gebruiken voor de blauwschimmel in de kaas. Ook begon hij met prikken van kleine luchtkanaaltjes in de kaas door middel van een breinaald, hierdoor kwam er op verschillende punten zuurstof in de kaas en konden de blauwschimmels beter verspreid worden over het zuivel. Hij was ook eerste die begon met het gebruiken van metalen mallen in plaats van houten.

De kaas heeft sinds 1975 het AOC-keurmerk. Tegenwoordig zijn er nog maar een zestal producenten die actief AOC Bleu d’Auvergne produceren.