Terug naar de winkel ×

Bleu de Laqueuille

Blauwe kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gepasteuriseerd

Regio
Puy-de-Dôme

Herkomst
Puy-de-Dôme, Auvergne, Midden Frankrijk.

Gewicht
2500 gram

Affinage
2 tot 3 maanden

Smaak
De kaas heeft een milde, iets notige smaak met een prettige zachte, niet te zoute nasmaak en een boterige textuur. De Bleu de Laqueuille is het iets romigere en zachtere broertje van de Bleu d’Auvergne.

Bijzonderheden
De Bleu de Laqueuille is, net als de Bleu d’Auvergne, ontwikkeld door Antoine Roussel. In 1850 slaagde hij er als eerste in om de productie van blauwe kaas beter te reguleren. Dit deed hij door schimmels op roggebrood te kweken, en dit als basis te gebruiken voor de blauwschimmel in de kaas. Ook begon hij met prikken van kleine luchtkanaaltjes in de kaas door middel van een breinaald, hierdoor kwam er op verschillende punten zuurstof in de kaas en konden de blauwschimmels beter verspreid worden over het zuivel. Hij was ook eerste die begon met het gebruiken van metalen mallen in plaats van houten.

De Bleu de Laqueuille is minder zout dan de Bleu d’Auvergne. Dit komt omdat toen Roussel de Bleu d’Auvergne ontwikkelde het zout nog een belangrijk conserveringsmiddel was. De Bleu de Laqueuille ontwikkelde hij een stuk later toen koelkasten al gebruikelijker waren en veel zout toevoegen niet meer de enige methode was om de kaas te conserveren.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.