Terug naar de winkel ×

Bleu des Causses

Blauwe kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gethermiseerd

Regio
Aveyron

Herkomst
Aveyron, Midi-Pyrénées, Zuid Frankrijk.

Gewicht
2500 gram

Affinage
5 maanden

Smaak
Bleu de Causses is het koemelkbroertje van Roquefort. Hij heeft eenzelfde pittige en zilte smaak die we ook van de Roquefort gewend zijn, maar is smeuïger en romiger omdat deze van koeienmelk wordt gemaakt en niet van schapenmelk zoals het geval is bij Roquefort.

Deze kaas rijpt in dezelfde grotten – fleurines – als Roquefort. De grotten, met een temperatuur van zo ongeveer 10˚C, kennen elk een eigen microklimaat. Hierdoor kan het rijpingsproces per grot verschillen.

Bijzonderheden
Vroeger werd Roquefort niet enkel gemaakt van schapenmelk, maar werd er koemelk en soms zelfs geitenmelk aan toegevoegd. In 1925 werd de naam beschermd, en werd er, naast de regio van herkomst, ook vastgelegd dat Roquefort enkel van schapenmelk gemaakt mocht zijn.

De blauwaderkaas van koemelk uit dezelfde grotten werd toen Bleu de Causses genoemd. In 1953 ontving deze kaas ook een AOC-keurmerk. Dat betekent dat de melkproductie, de kaasproductie en het rijpen moet plaatsvinden binnen het geografische gebied van Lot, Aveyron en Lozère. De kaas moet daar ook minimaal 70 dagen rijpen in de natuurlijke grotten.

Bleu de Causses werd ook wel ‘Roquefort van de Armen’ genoemd omdat schapenmelk zoveel duurder is dan koeienmelk.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.