Terug naar de winkel ×

Boeren Goudse Oplegkaas

Hollandse kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Nederland

Herkomst
Hoeve Waterrijk, Rijpwetering, Zuid-Holland, Nederland.
Gemaakt door Marije van der Poel.

Gewicht
15 kilo

Affinage
2 tot 3 jaar

Smaak
De Boeren Goudse Oplegkaas heeft een volle smaak en een smeuïg zuivel met knisperende eiwitkristallen. Een oplegkaas is een kaas die een lange rijping ondergaat. Uniek aan deze kaas is dan ook dat deze kaas twee tot vier jaar kan rijpen. Deze lange rijpingstijd zorgt ervoor dat hij een volle en complexe smaak krijgt maar tot ook zijn smeuïgheid behoudt.

Er zit veel smaak en diepgang in deze nagenoeg perfecte boerenkaas. Dat komt onder andere omdat Boeren Goudse Oplegkaas uitsluitend gemaakt mag worden van rauwe zomermelk van koeien die dag en nacht in de wei staan. Anders valt ze niet onder het Slow Food Presidium voor Boeren Goudse Oplegkaas. Ook vereist dit keurmerk dat de kaas volgens traditionele receptuur en productiemethode wordt gemaakt in het Groene Hart, een veenweidegebied in de Randstad. Ook is het essentieel dat de kaas vervolgens minstens 1½ jaar rijpt.

Bijzonderheden
Hoeve Waterrijk ligt in de Kaagse plassen, de boerderij is omgeven door water en je kunt er dus alleen per roeiboot of veerpont heen.

Deze kaas won in 2015 de Cum Laude prijs voor ‘kaas met een verhaal’. In 2018 kreeg deze Goudse kaas van Marije van der Poel de 2e prijs in Best Cheese Awards in Noorwegen.

De kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.