Terug naar de winkel ×

Bousquet d’Orb

Geiten- & schapenkaas - Schaap - Rauwmelks

Regio
Hérault

Herkomst
Hérault, Languedoc-Roussilon, Zuid-Frankrijk.

Gewicht/vorm
300 gr/Schijf

Affinage
2 tot 4 weken

Smaak
Deze kaas smaakt fris en kruidig en heeft tonen van tijm. Het zuivel is licht rul en iets lopend net onder de korst. Ze is wat compacter dan de Lingot.

Bijzonderheden
Sinds 1965 is het klooster van St Nicolas gevestigd in La Dalmerie. De monniken leven onder leiding van Pater Gabriël van hun eigen land. Lange tijd hielden ze een kudde geiten en maakten ze geitenkaas, maar in 2012 besloten ze schapen te gaan houden en van deze melk kaas te maken. Van januari tot eind juli verwerken ze in het klooster deze verse schapenmelk tot de Bousquet d’Orb en de Lingot. De schapen grazen buiten rond en eten wat de Zuid-Franse natuur hen te bieden heeft. Dit zorgt ervoor dat ze niet enkel gras eten, maar ook veel kruiden zoals tijm, rozemarijn en bonenkruid. Dit vertaalt zich naar de melk en maakt deze kaas zowel kruidig als fris.

Wanneer je deze kaas eet, smelt hij langzaam in je mond en komen er aroma’s van tijm, rozemarijn en typische Franse kruiden van de garrigue vrij. Wij weten inmiddels dat deze smaak versterkt wordt doordat ze de tijm laten meetrekken in de melk, alsof je als het ware thee zet van verse kruiden. Dit verstrekt het aromatische karakter van dit bijzondere kaasje.