Terug naar de winkel ×

Brie de Meaux

Witschimmel kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Seine-et-Marne

Herkomst
Seine-et-Marne, Ile-de-France, Noord Frankrijk.

Affinage
8 tot 9 weken

Smaak
De Brie de Meaux is een rauwmelkse wit schimmelkaas met een frisse paddenstoelen geur. De kaas is zacht lopend, heeft een glad, romig zuivel en is licht ziltig van smaak. Hoe langer een brie rijpt hoe pittiger en uitgesprokener de smaak wordt.

De geur en de schimmelkorst worden veroorzaakt door het pencilium candidum schimmel, ook wel de brie schimmel genoemd.

Bijzonderheden
De Brie de Meaux werd in 1814 tijdens het congres van Wenen verkozen tot heilige koning onder de kazen door zijn onmiskenbare finesse. Sinds 1980 draagt hij het AOC-keurmerk.

Voor één Brie de Meaux is ca 25 liter verse ongepasteuriseerde koemelk nodig. Het verschil in Brie de Meaux komt door de melkkwaliteit en de methode van rijpen. Met name het gebruik van maïs in het voer heeft een effect op de kwaliteit van de melk. Door het bijvoeren met maïs gaan koeien wel meer melk geven maar het beïnvloedt tevens de smaak. Voor de Brie de Meaux van topkwaliteit wordt geen maïs gevoerd maar bij voorkeur gras. Als dat niet kan in verband met de tijd van het jaar krijgen de koeien vers hooi. Dit is echter duurder dan maïs of kuilgras.

Wat de Brie de Meaux van een andere Brie onderscheidt is de vorm. Een Brie de Meaux moet altijd 3 kg grote platte schijf zijn. De herkomst moet zijn uit Ile-de-France, precieze departementen moeten vindbaar zijn. Als ook de hoeveelheid Brie die per jaar geproduceerd wordt.