Terug naar de winkel ×

Buurengeitenkaas belegen

Hollandse kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Geit - Rauwmelks

Regio
Nederland

Herkomst
Streefkerk, Zuid-Holland, Nederland.

Affinage
5 tot 6 maanden

Smaak
Deze harde geitenkaas is romig en smeuïg maar niet te zacht en smaakt fris en mild.

Bijzonderheden
Marijke Booij maakt met haar team kaas op de boerderij van haar familie. Zij heeft het vak van haar ouders geleerd. Toen haar broer in 2016 een groter melkveebedrijf begon in het Oosten van het land is Marijke met haar buurman Arjan Brandwijk gaan praten over de mogelijkheid om de melk van zijn kudde te gaan verkazen. Boer Arjan is een praktische idealist met relatief veel bouwland dat hij voor 10% inricht voor natuurbeheer.

Dit is een zeer geslaagde samenwerking. Mede omdat Arjan luistert naar wat Marijke het liefst gevoerd zou willen hebben aan de koeien: zoveel mogelijk gras, zo’n 90% en luzerne voor een zacht kruidige smaak. Zo min mogelijk mais want dat geeft harde vetten en een stugge structuur. De suikers en eiwitten in het veevoer moeten in verhouding zijn voor de optimale gezondheid van de koe en dat geeft de beste kwaliteit melk.

Doordat de familieboerderij van Booij nu niet meer gebruikt wordt als koeienstal, liggen de kazen nu in deze prachtig omgebouwde stal te rijpen.

Ondanks dat Marijke kaas maakt op eigen boerderij en van verse rauwe koeienmelk, mag ze het geen Boerenkaas noemen omdat de melk niet van haar eigen kudde komt. Hemelsbreed komt de melk van 300 meter verderop. Daarom heet deze kaas Buurenkaas, gemaakt volgens het ambacht van echte Boerenkaas. Marijke experimenteert ondertussen ook met het maken van zachte kazen. Wij zijn heel benieuwd.

Marijke heeft daarnaast ook een fijne kaaswinkel in de Fenix Foodhallen in Rotterdam en levert vanuit daar Hollandse kaas en buitelandse kazen aan toprestaurants.

Inmiddels maakt Marijke ook een Goudse kaas van geitenmelk. Een andere buurman Tijmen Verkuijl  heeft de melkgeiten. De kudde is inmiddels gegroeid tot 500 geiten, zij lopen 3 tot 4 maanden per jaar buiten.