Terug naar de winkel ×

Gorwydd Caerphilly

Harde/halfharde kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Verenigd Koninkrijk

Herkomst
Maugan & Todd Trethowan – Hewish, North-Somerset, Verenigd-Koninkrijk.

Gewicht
3 kilo

Affinage
2 tot 4 maanden

Smaak
De Gorwydd Caerphilly is een geperste kaas van onverhit zuivel. Zijn open rulle structuur en aan de lucht gerijpte korst, zorgen voor frisse karnemelkachtige tonen. Maar hoe dichter je naar de rand komt, hoe paddenstoeliger en pikanter de kaas wordt. De melk voor deze kaas komt deels van het Holstein-Friesian ras en deels van het Jersey ras.

Bijzonderheden
Net als de Maroilles in Noord-Frankrijk, stond deze kaas sinds 1800 bekend als mijnwerkersvoedsel; Een perfecte bron van eiwit als vlees te kostbaar is. De boeren in deze streek maakte naast de traditionele Cheddar deze sneller rijpende kaas. Op goede Cheddar moest je wel een jaar wachten voordat hij mooi rijp was. Bij een Caerphilly duurt’t slechts enkele weken.

Todd Trethowan, leerde de kunst van het Caerphilly maken van Chris Duckett, een befaamde kaasmaker en  de enige die op dat moment nog traditionele Caerphilly maakte. Todd begon vervolgens samen met zijn broer zijn eigen kaasmakerij op de boerderij van zijn ouders in Wales. In 2014 verhuisden ze de kaasmakerij naar een boerderij in Somerset, waar ze een samenwerking begonnen met een boer die werkte met zowel Holstein als Jersey koeien. Ze bouwden hun kaasmakerij zo precies mogelijk na – inclusief alle bacteriën – zodat de korst van de Caerphilly zijn unieke wit-grijze donslaag behield.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.