Terug naar de winkel ×

Comté Fruité Fort St.Antoine

Harde/halfharde kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Jura

Herkomst
Franche-Comté, Jura-gebergte, Frankrijk.

Gewicht
40 kilo

Affinage
8 maanden

Smaak
De Comté Fruité Fort Saint Antoine, is de jongste Comté die we hebben. Hij heeft een mooi vast en geel zuivel zonder scheurtjes en oogjes. Waar bij langer gerijpte comté notige toetsen ontstaan, blijft de jongere versie iets fruitiger en zoeter.

Comté mag alleen van zomermelk worden gemaakt. Dit betekent dat de melk alleen mag worden gebruikt als de koeien in de zomer buiten in de wei staan. Dan hebben ze namelijk een divers dieet en eten ze naast gras ook bloemen, klavers en kruiden. Dit zorgt voor een rijke melk en geeft de comté zijn kenmerkende kruidige, diepe smaak. 

Ook mag voor Comté alleen de melk van de Montbéliarde- en Simmentalkoeien gebruikt worden. Gemiddeld weegt een wiel Comté 40 kilo, met een diameter van 60 centimeter en een hoogte van 10 centimeter. Voor een Comté van 40 kilo is er 450 liter melk nodig. Een Montbéliarde koe produceert in twee melkbeurten, ’s ochtends en ’s avonds, gemiddeld 20 liter melk. Voor één Comté zijn dus wel 23 koeien nodig!

Bijzonderheden
De Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. In 2012 werd er maar liefst 52208 ton van verkocht. In 1996 ontving de comté de beschermde oorsprong benaming (AOP), een Europese verordening die streekproducten beschermt tegen namaak. 

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.