Terug naar de winkel ×

Crottin de Chavignol

Geiten- & schapenkaas - Geit - Rauwmelks

Regio
Loire

Herkomst
Loire, Rhône-Alpes, Zuid-Oost Frankrijk. De kaas komt uit het dorp Chavignol. Dit dorp kent maar 200 inwoners, maar is beroemd geworden door zijn kaas. Deze wordt al sinds de 16e eeuw geproduceerd. Een belangrijke rol bij het groot worden van deze kaas, is de druifluis Phylloxera. Die maakte aan het einde van de 19e eeuw enorm veel schade aan de druivenstruiken in Frankrijk. Hierdoor kwam er in de Loire-vallei extra land vrij. Boeren gingen hier hun geiten houden. Bovendien kwam er in die tijd net het transport op gang: de spoorlijn van Nevers naar Parijs zorgde ervoor dat er een enorme markt voor de kaas openging.

Affinage
3 weken tot 1 jaar

Smaak
De Crottin is een kleine kaas met een lichte, ivoorkleurige kaasmassa. De korst is natuurlijk met wat schimmel aan de buitenkant. Deze schimmel blijft zich doorontwikkelen: naarmate de kaas rijpt, wordt de schimmel donkerder met een blauwe tint. In jongere versie is de Crottin fris zuur met rul zuivel. Naarmate hij ouder wordt, wordt hij mineraliger en prettig stoffig.

Bijzonderheden
AOC-keurmerk. Als de Crottin, Crottin de Chavignol wordt genoemd, betekent dat de melk uit de omgeving van Chavignol komt. Er zijn meerdere kazen die Crottin worden genoemd, maar deze hoeven niet te voldoen aan de strenge AOC-eisen.