Terug naar de winkel ×

Crottin de Chavignol

Geiten- & schapenkaas - Geit - Rauwmelks

Regio
Loire

Herkomst
Loire, Rhône-Alpes, Zuid-Oost Frankrijk.
Deze kaas komt uit het dorp Chavignol. Dit dorp kent maar 200 inwoners, maar is beroemd geworden door zijn kaas. Deze wordt al sinds de 16e eeuw geproduceerd. Een belangrijke rol bij het groot worden van deze kaas, is de druifluis Phylloxera. Die maakte aan het einde van de 19e eeuw enorm veel schade aan de druivenstruiken in Frankrijk. Hierdoor kwam er in de Loire-vallei extra land vrij. Boeren gingen hier hun geiten houden. Bovendien kwam er in die tijd net het transport op gang: de spoorlijn van Nevers naar Parijs zorgde ervoor dat er een enorme markt voor de kaas openging.

Gewicht/vorm
75 gr/cilinder

Affinage
3 weken tot 1 jaar

Smaak
De Crottin is een kleine kaas met een lichte, ivoorkleurige kaasmassa. Hij heeft een natuurlijke kortst, waar vaak schimmels op groeien. Deze schimmel blijft zich doorontwikkelen: naarmate de kaas rijpt, wordt de schimmel donkerder en krijgt een blauwe tint. In jongere versie is de Crottin fris zuur met rul zuivel. Naarmate hij ouder wordt, wordt hij mineraliger, pittiger en droger.

Bijzonderheden
Deze kaas heeft een AOC-keurmerk. Als de Crottin, Crottin de Chavignol wordt genoemd, betekent dat de melk uit de omgeving van Chavignol komt. Er zijn meerdere kazen die Crottin worden genoemd, maar deze hoeven niet te voldoen aan de strenge AOC-eisen.