Terug naar de winkel ×

Fiore

Roodflora kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gepasteuriseerd

Regio
Nederland

Herkomst
Oudwijker – Lopikerkapel, Utrecht, Nederland.
Gemaakt door Rutger en Marieke.

Affinage
4-6 weken

Smaak
Jong gegeten is de Fiore mooi fris, met een nootachtige toets en een aangenaam zuurtje. Naarmate de kaas langer rijpt, wordt de structuur smeuïger en romiger en de smaak nadrukkelijker. Vol, boterig, naar het aardse en animale toe, maar nooit overheersend pittig.

Door de Nederlandse melk houdt Fiore ook altijd een friszure en tikkeltje zoute toets. Met een geur die herinnert aan vochtige kelderruimten, paddenstoelen, hooi en amandelen. Fiore heeft een licht vochtige korst van natuurlijk roodflora, die ontstaat door de wassingen met pekelwater. Vlak daaronder is het zuivel lichtgeel, met een smeuïg zachte textuur die steeds lopender wordt naarmate de kaas verder rijpt. Naar het midden is de zuivel wit tot ivoorkleurig, en compact, met enkele oogjes.

Bijzonderheden
Rutger en Marieke leerden de kneepjes van het vak in Italië. Inmiddels maken ze kaas in Nederland, maar wel altijd nog geïnspireerd op Italiaanse klassiekers. Voor deze kaas diende de Italiaanse Taleggio als inspiratie. De melk komt gewoon uit Nederland, van koeien die grazen op de Brienenshof in Cothen.