Terug naar de winkel ×

Fontina d’Aosta

Harde/halfharde kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Italië

Herkomst
Valle d’Aosta, Aosta, Noord-Italië.

Gewicht
9 kilo

Affinage
4 tot 6 maanden

Smaak
De Fontina wordt alleen gemaakt in Valle d’Aosta, het Italiaanse deel van de Alpen. Daar wordt het in de zomer door de natuurlijke barrière van de bergen best droog. Hierdoor ontstaat de groei van een rijke bergflora en waardevolle botanische grassen, bloemen en kruiden. De koeien eten hiervan en dat proef je terug in de kaas. Voor deze kaas mag slechts één enkele melking van de lokale Valdostana Pezzata koeien worden gebruikt. Daarom wordt de kaas twee keer per dag gemaakt, in de ochtend en in de avond. De structuur is halfhard en elastisch en de smaak is lichtzoet en notig. Ook is het een kaas die erg goed smelt, en daarom perfect om in de keuken te gebruiken.

Bijzonderheden
De eerste visuele referentie naar Fontina stamt al uit 1270! Op een fresco in het Issogne kasteel is een winkel te zien waar wielen kaas worden verkocht die er net zo uit zien als de Fontina van vandaag de dag.

De eerste officiële erkenning van de kaas liet echter op zich wachten tot 1887. Maar toen ging het hard, in 1955 ontving de kaas een Italiaans keurmerk om de naam te beschermen. En in 1996 ontving Fontina ook het Europese DOP-keurmerk, een keurmerk dat streekproducten beschermt tegen namaak.