Terug naar de winkel ×

Fourme d’Ambert

Blauwe kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gepasteuriseerd

Regio
Cantal

Herkomst
Cantal, Auvergne, Midden-Frankrijk.

Gewicht
2000 gram

Affinage
4 tot 6 weken

Smaak
De Fourme d’Ambert is een rechtopstaande, cilindervormige kaas, met een licht blauw grijze korst die soms bijna steenachtig lijkt. Als je hem opsnijdt – meestal wordt de kaas gehalveerd en worden er vervolgens plakken afgesneden –  is het zuivel zacht wit en romig. De smaak is smeuïg, zilt en niet al te pittig. Hij is zeker wat milder dan vele andere Franse blauwader kazen.

Bijzonderheden
In 1972 ontving de Fourme d’ Ambert een AOP label, oftewel een beschermde oorsprong benaming. Dit is een keurmerk dat garandeert dat kaas uit een bepaalde streek komt en dat de productie van de kaas aan specifieke eisen heeft voldaan. Voor de Fourme d’Ambert betekent dit onder andere dat de kaas in de Auvergne geproduceerd moet zijn, dat de koeien wiens melk gebruikt wordt minimaal 150 dagen per jaar in de wei grazen en dat de kaas op een specifieke manier gemaakt wordt. Na 28 dagen rijpen mag de kaas vervolgens pas officieel Fourme d’Ambert genoemd worden.

Het woord ‘Fourme’ komt van het Latijnse woord ‘Forma’, dat vorm betekent. Men vermoedt dat ook het woord ‘Fromage’ van dit woord afstamt.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.