Terug naar de winkel ×

Grutte Grize

Geiten- & schapenkaas - Geit - Rauwmelks

Regio
Nederland

Herkomst
Jubbega, Friesland, Nederland.

Gewicht/vorm
200 gr/schijf

Affinage
4 tot 6 weken

Smaak
De Grutte Grize is een frisse, zachte en romige kaas die voorzien is van een aslaag. De kaas is erg jong maar heeft een prachtige romigheid en een frisse, fruitige smaak. Doetie melkt haar kleine kudde gedurende de winter vaak door. De kaas is in de zomer wat frisser en voller van smaak, waar hij in de winter wat lichter en romiger is.

De geiten van Doetie grazen rondom de boerderij. Ze lopen daar in graslanden die niet worden bestrooid met kunstmest, in het gras groeien dus ook zo’n 50 verschillende soorten kruiden. Dit vertaalt zich in hele smaakvolle melk, en dat proef je terug in de kaas.

Om haar kaas te maken gebruikt Doetie geen industriële fermenten, maar enkel natuurlijke micro organismen.

Bijzonderheden
Deze kaas wordt gemaakt door Doetie, zij heeft een kleine kudde Toggenburger geiten bij haar huis en maakt verschillende zachte en harde kazen met kruidenkorst. Allemaal met prachtige Friese namen als Lytse Wite (kleine witte) en Grute Gryze (Grote Grijze).

Doetie melkt alle geiten met de hand en maakt al haar kazen zelf in de kleine kaasmakerij op haar erf. Ze is dus verantwoordelijk voor de gehele keten: van het verzorgen en melken van de geiten tot het kaasmaken en het affineren.