Terug naar de winkel ×

Fransje

Witschimmel kaas - Koe - Gepasteuriseerd

Regio
Nederland

Herkomst
Kockengen, Utrecht, Nederland

Gewicht
180 gram

Affinage
3 tot 6 weken

Smaak
Het Fransje is een frisse, romige kaas gemaakt volgens Franse wijze. De kaas doet denken aan geitenkaas, maar is gemaakt van koemelk. Dit komt omdat de kaas lactisch gestremd is, dit betekent dat de melk langer verzuurd wordt en er pas later stremsel aan toe wordt gevoegd. Hierdoor krijgt de kaas een rul hart maar gaat  hij lopen onder de korst, ook ontwikkelen er frisse zuren in de romige koemelk.

Als de kaas wat langer rijpt ontstaan er vaak lichte blauwschimmels op de korst. Dit zorgt voor mineraalachtige aardse tonen die, in combinatie met het frisse zuivel, zorgen voor een gebalanceerde en complexe smaak. Geen zorgen, het blauw kan je gewoon eten!

Er worden bewust geen kruiden toegevoegd waardoor de smaak van de kaas zo puur en dicht mogelijk bij de oorsprong blijft: de biologische melk van Blaarkoppen uit Kockengen.

Bijzonderheden
Mathilde, een oud collega van ons, begon in 2017 met het maken van haar eigen kaas op het terrein van de Fruittuin van West in Amsterdam. Ze creëerde eerst het Hansje, het eerste rauwmelkse zachte kaasje uit Amsterdam, uiteindelijk stapte ze over naar gepasteuriseerde melk en was het Fransje geboren. Het Fransje is een zachte koemelk kaas die door de lactische stremming een fris geitig karakter heeft. Ze maak haar kaas van biologische melk van de Blaarkop, deze koeien geven extra romige en smaakvolle melk, ideaal voor het Fransje. Recent verhuisde Mathilde haar kaasmakerij van Amsterdam naar Kockengen, nu heeft ze haar kaasmakerij dus pal naast de boerderij staan.