Terug naar de winkel ×

Langres du plateau de Langres

Roodflora kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gepasteuriseerd

Regio
Haute-Marne

Herkomst
Haute-Marne, Champagne-Ardenne, Noord-Oost Frankrijk.

Gewicht/vorm
300 gr/cilinder

Affinage
4 tot 5 weken

Smaak
De Langres is een roodflora kaas, uit de gelijknamige plaats in de Champagne regio. Naast de wassing met pekelwater wordt hij ook gewassen in Marc de Champagne, ook wel een eau de vie genoemd, een sterke drank gemaakt door het hergisten van geperste druiven. Daarnaast wordt de kaas ook lactisch gestremd, dit betekent dat de melk langer verzuurd wordt en er minder stremsel wordt toegevoegd. Dit voor een wat rullere textuur en mooie frisse zuren. Door de combinatie van de lactische stremming en de wassingen in marc de champagne wordt deze roodflora kaas niet al te pittig, maar heeft hij een fris, fruitig en uitgebalanceerd karakter.

De Langres heeft een 5 mm diepe inham aan de bovenkant, die men ‘fontaine’ noemt. In de Champagne streek wordt daar drank in gegoten. De mooie roodoranje korst heeft hij te danken aan Orleaan, een uit de zaden van Anatto getrokken kleurstof waar de kaas mee gewassen wordt.

Bijzonderheden
Oorspronkelijk werd Langres gemaakt van de nog lauwwarme koemelk. Dit werd in terracotta potten, formettes, gegoten. De kazen werden vervolgens gedroogd op plataanbladeren en gerijpt op haverstro.

Sinds 2008 heeft de Langres een AOC keurmerk.
Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.