Terug naar de winkel ×

Mont d’Or Haut Doubs

Kaasfondue & maaltijdkaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Doubs

Herkomst
Doubs, Franche-Comté, Oost-Frankrijk.

Gewicht
500 gram (Le Baby)
700 gram (Convivial)

Affinage
5 weken

Smaak
De Mont d’Or heeft een lobbig, tot lepelbaar zuivel en een subtiele romige, kruidige smaak. Het zuivel wordt bijeengehouden door een stuk sparrenbast, deze bast is gedrenkt in hars en geeft de kaas zijn rokerige en kruidig aroma. De Mont d’Or is een echt seizoensproduct, omdat het enkel wordt gemaakt met wintermelk, hij is dus alleen verkrijgbaar tussen november en maart.

Mont d’Or is heerlijk om zo te eten, maar kan ook verwarmd worden in de oven en als fondue gegeten worden.

Bijzonderheden
Mont d’Or, ook wel gouden berg, wordt gemaakt met melk van dezelfde koeien als de Comté. Wanneer de koeien in de zomer buiten grazen, wordt er van die hoge kwaliteit zomermelk Comté gemaakt. Als de koeien ’s winters op stal staan en voornamelijk hooi eten, wordt er Mont d’Or gemaakt. De kaasmaker heet Fabrice Michelin en werkt met de melk van drie boeren in de omgeving. Dit is de oudste vorm van coöperatie in Frankrijk. Boeren en kaasmakers werken al eeuwen op deze manier samen.

Bereidingswijze indien opgewarmd
Oven voorverwarmen op 180 graden. De kaas inkerven met een mes en een glas witte wijn erover schenken. Mont d’Or afdekken met aluminium folie. Knoflook in de schil ernaast poffen. Let op: niet in de kaas doen! Kleine Mont d’Or 25 minuten, grote Mont d’Or 35 minuten in de oven zetten.