Terug naar de winkel ×

Pas de Rouge

Roodflora kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
België

Herkomst
Kaasmakerij Het Hinkelspel, Sleidinge, Oost-Vlaanderen, België 

Affinage
3 tot 4 maanden 

Smaak
Pas de Rouge is in smaak en textuur een typische abdijkaas, hij heeft een smeuïg halfhard zuivel en een smaak die eerst vrij mild en romig lijkt, maar steeds uitgesprokener en voller wordt in de nasmaak. 

Ondanks dat het Hinkelspel geen abdij is maken ze hun kaas wel op dezelfde ambachtelijke wijze. Dat betekent onder andere dat er gebruik wordt gemaakt van een bacterie die vroeger in de rijpingskelders van de abdijen aanwezig was. Tijdens het rijpen worden de kazen gewassen met zout water. Dit zorgt ervoor dat schimmels van de korst worden gehouden, maar versterkt juist de werking van de roodbacterie. En die korst kun je trouwens gewoon eten, het versterkt de smaak en heeft een lekkere structuur. 

Deze kaas gaat heerlijk met een Belgisch biertje. Combineer het bijvoorbeeld met een Lousberg, een mooie volle tripel die in opdracht van Het Hinkelspel wordt gebrouwen.   

Bijzonderheden 
Het Hinkelspel werd opgericht in de jaren 80 door Alexander, Jos en Bart, met de missie om bijzondere rauwmelkse kazen te gaan maken. Het vergde wat experimenteren, maar met hulp van verschillende kaasmakers rijpen ze als snel hun eerste geslaagde kazen af. Ze openen hun kaasmakerij in de Begijnhof in Gent en richten in 1983 de coöperatieve vennootschap Het Hinkelspel op.  

Alle kaas van Het Hinkelspel wordt gemaakt van biologische melk. Daar begonnen ze in 2001 al mee, en vandaag de dag doen ze dat nog steeds!