Terug naar de winkel ×

Pecorino di Pienza Riserva

Harde/halfharde kaas - Schapenkazen - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Schaap - Gepasteuriseerd

Regio
Italië

Herkomst
Fattoria Buca Nuova, Pienza, Toscane, Italie

Affinage 
12 maanden

Smaak
Deze klassieke Italiaanse schapenkaas wordt gemaakt in de maanden maart, april en mei. Dan geven de schapen namelijk de meest smaakvolle melk. De kaasmakerij werkt vooral met de melk van het Sarda schapenras en het Lacaune schapenras. Het is belangrijk dat deze schapen grazen in de regio rondom Pienza, omdat de vegetatie die hier groeit een grote invloed heeft op de smaak van de melk en daarmee dus ook op de kaas.

Pecorino heeft een dikke donkergele schil, die ingesmeerd wordt met olijfolie om de kaas langer te kunnen bewaren. Het zuivel is compact en stevig, met mooie kleine kristallen. Hij heeft een diepe en intense smaak, die zich lang blijft door ontwikkelen in je mond. Combineert erg goed met vijgen, druiven en peren, of met een rode wijn uit de regio.

Bijzonderheden
In 1966 emigreerden Pietrino en Maria van Sardinië naar een oude landelijke boerderij genaamd “La Buca Nuova” in Montepulciano. Na een aantal jaar begonnen ze een deel van de melk te verwerken tot kaas. In de jaren tachtig namen hun zonen Emilio en Graziano het bedrijf over en zij begonnen met het maken van de Pecorino di Pienza.  Ze verhuisden in 1997 de kaasmakerij dichterbij naar Pienza, zodat ze de kaas konden gaan maken binnen het traditionele gebied. Pecorino di Pienza is geen beschermde naam, er zijn nog maar een paar makers die deze kaas echt nog op ambachtelijke wijze maken.