Terug naar de winkel ×

Pont-l’Évêque de l’atelier

Roodflora kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Calvados

Herkomst
Calvados, Normandië, Noord-West Frankrijk.

Gewicht/vorm
400 gr/tegel

Affinage
6 weken

Smaak
De Pont-l’Évêque wordt elke week met de hand gewassen met cider, wat zorgt voor een rossige, licht rode korst. Het is een milde roodflora, met mooi licht geel zuivel waar kleine gaatjes in zitten, hij heeft tonen van paddestoel en hooi en een smaak die zowel licht melkachtig als animaal is. Naarmate het zuivel rijpt, wordt dit steeds glanzender en geler, en wordt de schimmelkorst aan de buitenkant witter. De smaak van een oudere Pont-l’Évêque is daardoor duidelijk pikanter en sterker dan een jonge variant.

Bijzonderheden
Pont-l’Évêque betekent vrij vertaald “Brug van de Bisschop”. Zijn oorsprong gaat terug tot in de 12e eeuw, waar hij door monniken ten westen van het stadje Caen werd gemaakt. Toen stond de kaas nog bekend onder de naam Angelot, een naam die later voor veel Normandische roodflora kazen werd gebruikt. De kaas functioneerde vaak als ruilmiddel of belasting. Onder de naam Augelot, werd hij populair in Parijs, maar pas in de 17e eeuw kreeg hij zijn definitieve benaming: Pont-l’Évêque. Vernoemd naar de gelijknamige plaats in Normandië, waar vroeger een belangrijke regionale markt werd gehouden.

Sinds 1972 heeft de Pont-l’Évêque een AOP keurmerk, dit betekent onder andere dat 50% van de melk afkomstig moet zijn van de Normande koe. Tegenwoordig zijn er nog maar 5 producenten van deze originele kaas. De invloed van de affineren proef je sterk in de Pont-l’Évêque, het wassen met cider is namelijk wat deze kaas zo subliem maakt, vandaar de toevoeging “l’atelier”.