Terug naar de winkel ×

Remeker Ryp

Hollandse kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Nederland

Herkomst
De Groote Voort, Lunteren, Gelderland, Nederland.

Gewicht
10 kilo

Affinage
7 tot 8 maanden

Smaak
Deze rauwmelkse kaas heeft een opvallend geel, licht rul zuivel met een licht grijsbruine natuurkorst.

De korst wordt in plaats van met een plastic coating, met geklaarde boter behandeld, dit creëert een natuurlijke korst. Hierdoor krijgt de kaas een iets droger zuivel en heeft hij een karakter van een bergkaas.

Het opvallend gele zuivel komt doordat Jerseykoeien meer caroteen van het gras doorgeven aan de melk. Dit koeienras geeft gemiddeld maar 18 liter melk per dag. Maar door het hoge eiwitgehalte is deze melk uitermate geschikt voor het maken van kaas. De kaas wordt minder dan twee dagen gepekeld waardoor het zoutgehalte relatief laag blijft. De pittige, volle smaak komt dus echt door de rijping van het zuivel en het gebruik van de rijke, rauwe melk.

Bijzonderheden
Een natuurlijke werkwijze in de gehele keten staat hoog in het vaandel bij de Grote Voort. Ze gebruiken geen kunstmest, antibiotica, bestrijdingsmiddelen of krachtvoer, maar dragen op natuurlijke wijze zorg voor het gehele ecosysteem. Het verzorgen van de bodem is essentieel voor een hoge kwaliteit gras. Goed gras zorgt vervolgens voor gezonde koeien en de meest smaakvolle melk. Naast gras, kruiden en klavers uit de wei, eten de koeien enkel wat extra vers geplette granen. Deze afgestemde voeding én de open stal – die vrije toegang geeft tot de weiden – leveren een hele belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de Jersey-koeien. Mede daardoor gebruiken ze als sinds 2004 geen enkele antibiotica of ontwormingsmiddelen.

Deze kaas is biologisch en geschikt voor zwangere vrouwen.