Terug naar de winkel ×

Roquefort de M. Carles

Blauwe kaas - Schaap - Rauwmelks

Regio
Aveyron

Herkomst
Aveyron, Midi-Pyrénées, Zuid-Frankrijk.

Gewicht
2500 gram

Affinage
3 tot 10 maanden

Smaak
Deze klassieke blauwader kaas rijpt van oudsher in de grotten van Roquefort waar de koele lucht via speciale natuurlijke ventilatiegangen binnenkomt. Deze grotten worden ook wel “fleurines” genoemd. De kaas wordt daardoor heerlijk smeuïg en pittig. Ook is het essentieel dat Rocquefort van schapenmelk gemaakt wordt. In 1919 kreeg Roquefort een AOC keurmerk, dit beschermde de productie van de befaamde kaas, en stelde ook eisen aan het productieproces. Naast het feit dat de kaas in de grotten van Rocquefort moet zijn gerijpt, moet het ook uit honderd procent volle schapenmelk bestaan dat afkomstig is van het Lacune ras.

Bijzonderheden
M. Carles is een van de kleinste producenten van deze klassieke Franse kaas en tevens de enige van de zeven huizen die de Roquefort nog maakt met de originele penicillium roqueforti-schimmel. Deze wordt gecultiveerd op roggebrood. Van origine komen roquefort-achtige schimmels van roggebrood, maar tegenwoordig worden door veel Roquefort huizen schimmelculturen in poedervorm  gebruikt. Carles gebruikt echter wel nog de originele methode.

De legende gaat dat Roquefort ontdekt werd toen een schapenherder tijdens zijn lunch afgeleid werd en zijn roggebroodje met jonge schapenkaas in een grot liet liggen. Toen hij een paar weken later terug kwam in dezelfde grot zat de kaas vol met blauwschimmel. De penicilium roqueforti had zijn werk gedaan en de kaas in roquefort veranderd.

AOP-keurmerk.