Terug naar de winkel ×

Salat

Halfharde kazen - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Cantal

Herkomst
Cantal en Puy-de-Dôme, Auvergne, Midden Frankrijk.

Affinage
8 maanden

Smaak
Salat wordt gemaakt van de rauwe melk van Salers koeien. Deze roodharige koeien zijn een van de oudste rassen in de Auvergne. Ze geven een uitzonderlijk rijke, aromatische melk die perfect is voor het maken van kaas. Salat heeft een licht geel zuivel, en de textuur zit tussen stevig en smeuïg in, wat we ook wel smedig noemen. De smaak is kruidig, soms zelfs bijna rokerig en heeft tonen van riet en paddenstoel. 

Bijzonderheden

De 120 koeien van Charlote Salat grazen van april tot november buiten op meer dan 1000 meter hoogte in de bergen. Hierdoor eten ze wat de natuur te bieden heeft en hebben ze een rijk dieet van gras, kruiden en bloemen. Charlotte verwerkt de melk direct na het melken en maakt de kaas zonder enige toevoegingen. Vervolgens worden de wielen gedurende 5 tot 8 maanden in kelders afgerijpt en elke 48 uur gekeerd.

Charlotte beheert zelf alle stappen in het productieproces. Van het verzorgen en melken van de koeien tot het maken en het afrijpen van de kaas. Ze maakt dan ook maar twee wielen Salat per dag!  

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.