Terug naar de winkel ×

Salers AOC Fermier

Harde/halfharde kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Cantal

Herkomst
Cantal en Puy-de-Dôme, Auvergne, Midden Frankrijk.

Gewicht
40 kg

Affinage
12 maanden

Smaak
De Salers heeft een mooi rul, goudgeel zuivel met een dikke, bruine, natuurlijke korst. De bereidingswijze van de kaas is dezelfde als die van de Cantal. Maar wat een wezenlijk verschil is, is dat de Salers een echte boerenkaas is. Ze wordt gemaakt op een boerderij, met de koeien van één boer.

De melk van de Cantal wordt namelijk verwerkt in industriële vestigingen. Daar komt de melk van meerdere boeren, en dus ook van verschillende kuddes, samen. Een ander essentieel verschil is de periode van bereiden. Salers mag alleen gemaakt worden tussen 20 mei en 30 oktober. Dan grazen de koeien buiten in de bergen en is de melk van de hoogste kwaliteit. Verder kan een Cantal jong verkocht worden, na 1 maand al, en moet de Salers minimaal 3 maanden gerijpt zijn alvorens verkocht te kunnen worden.

De vergelijking van de twee kazen qua smaak levert een subtiel verschil op. De Salers heeft een complexere smaak, iets specifieker. Vergeleken met de Salers is de smaak van een Cantal meer gemiddeld, minder uitgesproken.

Bijzonderheden
Het hele gebied van de Salers is gelegen op een hoogte boven de 600 meter. De kaas wordt alleen gemaakt van de melk van koeien die lokale begroeiing eten. De kaas heeft een AOC-keurmerk sinds 1961.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.