Terug naar de winkel ×

Salva Cremasco

Harde/halfharde kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gepasteuriseerd

Regio
Italië

Herkomst
Lombardije, Italië

Affinage
Minstens 75 dagen

Smaak
Deze harde Italiaanse kaas wordt gemaakt van koemelk. Hij heeft tonen van paddenstoel, een wat kruimelige textuur en een pittige karakter. De korst is bedekt met de most van Amarone druiven. Deze is eetbaar en dat voegt een bijzondere bite toe. De kaas is altijd vierkant, waardoor hij ongelijk rijpt, op verschillende punten smaakt de kaas dus  vaak net weer anders. Af en toe kan er wat blauwschimmel in het zuivel zitten, dat is juist een goed teken en geeft de kaas nog meer smaak.

De kaas wordt minimaal 75 dagen gerijpt in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Ondertussen worden de kazen meerder keren gekeerd en gewassen met zout water.

Bijzonderheden
De naam Salva Cremasco komt van het Italiaanse ‘salvare’ wat opslaan betekent. De kaas ontstond namelijk als een manier om de aromatische melk die overbleef in de lente te conserveren. ‘Cremasco’ is afgeleid van de Noord-Italiaanse stad Crema, waar de kaas veel wordt geproduceerd. Salva Cremasco is nu een beschermde oorsprong benaming (DOP), een Europese verordening die streekproducten beschermt tegen namaak.