Terug naar de winkel ×

Shropshire Blue

Blauwe kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Gepasteuriseerd

Herkomst
Colston Bassett Dairy, Nottinghamshire, Verenigd Koninkrijk.

Gewicht
8 kilo

Affinage
2 tot 4 maanden

Smaak
Je herkent de Shropshire aan zijn oranje zuivel, blauwe aderen en de diep oranje-bruine korst. De Shropshire is een moderne variant van de Stilton. Hij is iets minder pittig dan een Stilton en heeft een klein zoetje. Maar wat hij gemeen heeft met zijn grote broer is de romige smaak en soepele textuur, zonder bittere of scherpe randjes.

Het grote verschil is echter dat bij de Shropshire de kleurstof annatto wordt toegevoegd. Annatto heeft een licht pittige smaak. Daarnaast wordt annatto geacht de textuur te versoepelen. Deze invloeden van annatto zijn echter beperkt waarneembaar in deze kaas. De Shropshire Blue van Colston Basset is vegetarisch gestremd.

Bijzonderheden
Deze kaas werd ontwikkeld door kaaskeurmeester Dennis Biggins in 1930 en wordt nu onder andere door Colston Bassett Dairy gemaakt. De kaasmakerij werd in 1913 opgericht en specialiseert zich in het maken van Stilton. Ze maken hun blauwader kazen nog steeds op de traditionele manier en gebruiken enkel melk uit de regio. De afgelopen eeuw hebben ze maar vier verschillende kaasmakers gehad, waardoor kwaliteit en traditie gewaarborgd konden blijven.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.