Terug naar de winkel ×

Soumaintrain Fermier Affiné

Roodflora kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Yonne

Herkomst
Yonne, Bourgogne, Noord Frankrijk.

Gewicht/vorm
400 gr/schijf

Affinage
8 weken

Smaak
De Soumaintrain heeft een rul fris hart, met een zachte, smeuïge maar pittige korst. De korst wordt tijdens de affinage minstens vier keer gewassen met pekelwater en kleurt hierdoor licht geel. Door de kaas te wassen, wordt hij vrij sterk van geur en smaak en doet soms denken aan lever. De combinatie van het frisse hart en de roodflora wassing, zorgt voor een kaas waarbij fris en krachtig naast elkaar bestaan.

Bijzonderheden
De Soumaintrain is een neefje van de Langres en de Epoisses. Hij mag zowel in de Bourgogne als in de Champagnestreek gemaakt worden. De Bourgogne-versie verschilt duidelijk van de Campagneversie. Bij Kef hebben we de Soumaintrain uit de Bourgogne, maar gemaakt in de stijl van de Champagne, dit betekent  dat hij nog iets frisser is.

De naam Soumaintrain is terug te leiden naar de gelijknamige gemeente in Yonne, Bourgogne. De eerste tekenen van het ontstaan van deze kaas zijn gevonden in de archieven van de cisterciënzerabdij van Pontigny, gesticht in 1114. In deze tijd werd belasting voor boeren namelijk vaak geheven door producten zoals melk of kaas af te staan aan de landheer.