Terug naar de winkel ×

Stichelton

Blauwe kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Verenigd Koninkrijk

Herkomst
Mansfield, Nottinghamshire, Verenigd Koninkrijk.

Gewicht
8 kilo

Affinage
4 tot 6 maanden

Smaak
De Stichelton is de rauwe melkse broer van de Stilton. Hij mag alleen geen Stilton heten omdat de regelgeving tegenwoordig vereist dat Stilton gepasteuriseerd is. De blauwschimmel zorgt voor een pittig element dat mooi samensmelt met de notige tonen van het boterige zuivel. De rauwe melk geeft deze Engelse klassieker een boers en complex karakter met een lange nasmaak.

Bijzonderheden
In 2006 begon kaasmaker Joe Schneider samen met Randolph Hodgson, oprichter van de Engelse kaaswinkel Neals Yard Dairy, te experimenteren met het maken van een rauwmelkse blauwaderkaas. Ze zochten een jaar lang naar de perfecte boerderij en kwamen uiteindelijk terecht bij het Welbeck Estate, een boerderij vlakbij het Sherwood Forest, in de buurt van Nottingham.

Om Stichelton te maken wordt enkel de ochtendmelk van de koeien gebruikt. Na het melken wordt er een klein beetje starter toegevoegd en laten ze de melk 24 uur staan. Hierdoor kunnen de bacteri├źn en de smaken zich goed ontwikkelen. Vervolgens wordt de wrongel met de hand geschept en gesneden, wat zorgt voor de mooie textuur. De kazen worden gerijpt in de rijpingskamers van Neals Yard Dairy in Bermondsey, en daarna steken ze de zee over naar onze winkels!