Terug naar de winkel ×

Taleggio Latte Crudo

Roodflora kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Italië

Herkomst
Lombardije, Noord Italië.

Affinage
Minstens 35 dagen

Smaak
De Taleggio behoort tot de stracchino familie, een type kaas waarbij de wrongel grof gesneden wordt en daarna gestort in vierkante vormen, ook wel stracchi-quader genoemd, de kaas wordt echter niet geperst. De korst wordt tijdens de rijping regelmatig met zout water geborsteld om de natuurlijke schimmels weg te wassen, en de roodflora cultuur te laten floreren. Dit versterkt de geur en zijn zachte, notige smaak. De kazen werden oorspronkelijk in koele grotten gelegd, om ze zo met de juiste luchtvochtigheid te rijpen.

Onze Taleggio heeft een uitgesproken, iets plakkerige oranje korst die geregeld wat blauwe of grijze sporen heeft. Geen zorgen, dit kan je gewoon eten! Hij heeft hierdoor juist een uitgesproken smaak. Ook kan hij af en toe wat zachter worden onder de korst, waardoor hij extra pittig en funky wordt.

De diepe hartige smaak maakt haar zeer aantrekkelijk als smaakmaker in een gerecht of op een kaasplank.

Bijzonderheden
De Taleggio wordt gemaakt door familie Carozzi in Valsassina, een bergdal iets ten westen van het Como Meer, dat ook wel “La Valle dei Formaggi”,  (vallei van de kaas) wordt genoemd.

In 1960 werd het bedrijf op gericht door Aldo Carozzi, maar inmiddels wordt de kaasmakerij gerund door de derde generatie: Roberto Carozzi en zijn vrouw Donna. Ze verwerken de melk van verschillende boeren uit de regio tot bijzondere kazen, die ze zowel zelf produceren als rijpen. Ze specialiseren in kazen die traditioneel gezien uit de regio komen zoals Taleggio en Gorgonzola.