Terug naar de winkel ×

Taupinee des Deux-Sèvres

Geiten- & schapenkaas - Geit - Rauwmelks

Regio
Deux-Sèvres

Herkomst
Deux-Sèvres, Pitou-Charentes, West Frankrijk.

Gewicht/vorm
250 gr/bolletje

Affinage
3 tot 4 weken

Smaak
Taupinée komt van het Franse woord ‘taupinière’, wat molshoop betekent. Dat is precies hoe deze heerlijke rauwmelkse geitenkaas eruit ziet: een klein bolletje bedekt met een heel dun aslaagje. De as zorgt ervoor dat er schimmels op de korst kunnen ontstaan, wat de kaas na verloop van tijd meer pittigheid geeft. Als de Taupinée  jong is, is de textuur rul en de smaak fris. Maar naarmate hij langer rijpt gaat hij lopen onder de korst en wordt hij pittig en mineralig, soms ontstaan er ook lichte bitters.

De mooie ziltige tonen van de Taupinée zorgen ervoor dat deze kaas bijzonder goed combineert met een goede Pineau des Charentes, welke uit dezelfde steek komt.

Bijzonderheden
Deze geitenkaas komt van een kleine productie en wordt gemaakt door boer Xavier. Inmiddels bestaat zijn kudde uit 500 geiten die vrijuit kunnen grazen op de 100 hectare grond die bij de boerderij horen. De mooie uitgebalanceerde voeding samen met de ambachtelijke wijze waarop de kaas gemaakt wordt, zorgt voor een heerlijke boerse geitenkaas.