Terug naar de winkel ×

Texelse Schapenkaas Oud

Geiten- & schapenkaas - Hollandse kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Schaap - Gethermiseerd

Regio
Nederland

Herkomst 
Kaasboerderij Wezenspeyk – Den Burg, Noord-Holland, Nederland.  

Affinage 
12 tot 18 maanden 

Smaak 
Door de altijd aanwezige zeewind op Texel is het gras droger en zilter. Dit geeft de melk, en daarmee ook de kaas, een licht animale smaak die in balans wordt gehouden door lichte zuur tonen. Schapenmelk is ook altijd wat zoeter dan koemelk, waardoor deze kaas een licht zoetje krijgt. De kaas heeft door de langere rijping een licht pittig karakter. Ook ontwikkelen door de rijping kleine kristallen in het zuivel, dit zijn de eiwitten in de melk die beginnen te kristalliseren. 

Bijzonderheden 
De kaasboerderij ligt in de Wezenspyck polder op Texel, deze werd in de 19e eeuw door de familie Witte gebouwd. In eerste instantie was deze ingericht op veehouderij, maar in 1981 begonnen ze een kaasmakerij. Daar startte Anton Witte met het maken van de klassieke Texelse Boerenkaas. Een jaar later werd zijn assortiment uitgebreid met de beroemde Texelse schapenkaas.   

De Texelse grond was ontoereikend voor koeien om te grazen, maar schapen gedijden er daarentegen wel goed. Nu wonen er zelfs meer schapen dan mensen op Texel. Schapenkaas wordt daarom ook al meer dan 400 jaar gemaakt in Texel.

Texelse schapenkaas werd in 2002 opgenomen in de ‘Ark van de Smaak’ een speciale selectie van Nederlandse producten met een bijzonder verhaal en een traditionele smaak.

Deze kaas is geschikt voor zwangere vrouwen.