Terug naar de winkel ×

Tomme Grise de Savoie

Harde/halfharde kaas - Koe - Rauwmelks

Regio
Savoie

Herkomst
Savoie, Rhône-Alpes, West Frankrijk.

Affinage
8 tot 10 weken

Smaak
De naam Tomme de Savoie is een algemene term voor soortgelijke kazen die in de Savoie gemaakt worden. Er zijn net zoveel soorten Tomme de Savoie als dat er bergen in de Savoie zijn. Onze Tomme de Savoie wordt bereid van rauwe koemelk. De korst is stevig en heeft soms een rode schimmel op de korst. De paté is licht veerbaar en voorzien van kleine gaatjes. De kaas is van origine een magere kaas omdat de melk wordt afgeroomd. Van deze room maken ze boter. Door het afromen heeft de kaas een vetgehalte tussen de 20 en 40 procent. We rijpen de kaas gemiddeld nog anderhalve week bij ons in de kelder zodat de smaak krachtig wordt en de paté romig blijft. Een kleinere en hogere versie van de Tomme de Savoie is de Tomme de Thônes. Deze cylinder wordt gemaakt rondom de plaats Thônes in de Savoie. Ze wordt net iets droger afgewerkt en smaakt daardoor iets pittiger.

Bijzonderheden
Deze kaas heeft in tegenstelling tot haar subtiele melkachtige zuivel een bijzonder complexe variatie aan schimmels op de korst.
Speciaal voor deze kaas en voor de Reblochon fermier, de Persille de Tignes en de Bleu de Termignon werken we samen met affineur Paccard uit de Savoie, voor de absolute top selectie en affinage van deze regio. En daar zijn we bij Kef best trots op.