Terug naar de winkel ×

Warmerdammer

Hollandse kaas - Kaas geschikt voor zwangere vrouwen - Koe - Rauwmelks

Regio
Nederland

Herkomst
De Sophiahoeve – Warmond, Zuid-Holland, Nederland.

Gewicht
10 kilo

Affinage  
12 tot 14 maanden  

Smaak
Warmerdammer wordt gemaakt van rauwmelkse, afgeroomde melk, waardoor het maar 30% vet op de vaste stof bevat. Eerst laten ze de melk op natuurlijk wijze opromen, dit wordt met de hand afgeschept, en daar wordt op traditionele wijze rauwmelkse boter van gemaakt. Van de magere ‘ondermelk’ wordt vervolgens de kaas gemaakt. De Sophiahoeve werkt enkel met de melk van haar eigen Blaarkop koeien. Ze staan buiten in de polder en eten het hele jaar door hoofdzakelijk gras.  

We noemen deze kaas ook wel ‘polderparmezaan’. Door de lange rijping en het magere zuivel is de kaas droog en brokkelig, maar vol met smaak. Hij heeft een diep umami karakter met lichte zuren en een goede bite. Daardoor is het een bijzonder alternatief voor de bekende Italiaanse variant. 

Bijzonderheden 
Theo Warmerdam is inmiddels de 12e generatie boter en kaasmaker op de Sophiahoeve.  En ook de geschiedenis van de blaarkop koe gaat ver terug, al in de 13e eeuw werden beschrijvingen van de zwarte of rode koeien met de karakteristieke ‘blaren’ rond de ogen gevonden in de Nederlandse literatuur. Lange tijd domineerde deze koeien dan ook het polderlandschap rondom Leiden, maar vanaf 1980 verkozen veel boeren de Holstein koe omdat deze meer melk produceert. Inmiddels is de blaarkop een bedreigd oud-Hollands runderras, de Sophiahoeve zet zich daarom in voor het behoud van deze sterke en nieuwsgierige koeien.